Program 2021 – ȘCOALA DE TOAMNĂ POLITICI SOCIALE ÎN ROMÂNIA COMUNISTĂ, EDIȚIA A VI-A: LUMEA RURALĂ ÎN COMUNISM

PROGRAM ȘCOALA DE TOAMNĂ

POLITICI SOCIALE ÎN ROMÂNIA COMUNISTĂ: EDIȚIA A VI-A

LUMEA RURALĂ ÎN COMUNISM

20-25 SEPTEMBRIE 2021

20 SEPTEMBRIE

10.00: DESCHIDEREA OFICIALĂ

Dr. Călin Rus, Prorector al Universității Babeș-Bolyai

Ilinca Iordache, Coordonator Programe Konrad-Adenauer-Stiftung, Oficiul București

Dr. Ioana Boca, Director Executiv, Fundația Academia Civică,  Memorialul Victimelor Comunismului din Sighetu-Marmației

Dr. Ovidiu Ghitta, Decan Facultatea de Istorie și Filosofie, Universitatea Babeș-Bolyai

Dr. Virgiliu Țârău, Facultatea de Istorie și Filosofie, Universitatea Babeș-Bolyai

10.45- 11.30: Tur ghidat în Muzeul de luat acasă al Memorialului Victimelor Comunismului din Sighetu-Marmației –  dr. Andrea Dobeș

11.30-13.00: Treasure Hunt: pregătirea workshop-urilor, împărțirea pe subgrupe pentru activitățile privind lumea rurală în perioada comunistă, dr. Virgiliu Țârău, dr. Manuela Marin, dr. Daniela Popescu, dr. Cristina Preutu

17.00- 19.00: Douăzeci de ani după:masa rotunda, un proiect care a încercat să dezvăluie relația dintre comunism și lumea rurală din România – dr. Constantin Iordachi, dr. Dorin Dobrincu, dr. Virgiliu Țârău, dr. Călin Goina

21 SEPTEMBRIE

Politicile rurale în Europa Centrală și de Est după al Doilea Război Mondial

 Moderator: dr. Mihai Maci, Universitatea din Oradea

9.00-10.00: Colectivizarea în Europa de Estdr. Constantin Iordachi (Central European University Budapest-Wien, Department of History)

10.00-11.00: Organizarea teritorială a lumii rurale în Europa de Est dr. Benedek József (Geography Faculty, BBU, Miskolc University, Hungarian Academy of Sciences)

11.00-12.00: Străpungerea comunistă asupra lumii rurale românești dr. Dorin Dobrincu (Institutul de Istorie A.D. Xenopol, Filiala Academiei Române, Iași)

16.00-17.00: Productivitatea agricola in lumea postbelica: Romania vs Polonia, SUA, Franta, Spania dr. Matei Gheboianu (Facultatea de Istorie, Universitatea din București)

17.00-18.00: Incursiune în descifrarea artefactelor ca instrumente, simboluri și repere culturale. Provocările mediului online dr. Daniela Popescu (Facultatea de Istorie, Universitatea din București; președinte, Asociația Culturala Istoria din Casa in Casa), dr. Corneliu Pintilescu (Institutul de Istorie George Barițiu, Academia Română, Cluj-Napoca)

18.00:Lumea rurală, în viziunea regizorului Iosif Demian. Anii 1980 dr. Ion Indolean (Facultatea de Teatru și Film, Universitatea Babeș-Bolyai)

22 SEPTEMBRIE

De la reformele agrare la revoluția agrară. Transformări în politica agrară a României în ultimul sfert de veac

Moderator: dr. Virgiliu Țârău

9.00: Reformele agrare în comunism dr. Virgiliu Țârău, (Facultatea de Istorie și Filosofie, Universitatea Babeș-Bolyai)

10.00: Politici de sănătate în lumea rurală dr. Constantin Bărbulescu (Facultatea de Istorie și Filosofie, Universitatea Babeș-Bolyai)

11.00: Consecințele politicilor agrare în postcomunism dr. Călin Goina, (Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, Universitatea Babeș-Bolyai)

17.00: Comunitățile rurale maramureșene în timpul regimului comunist dr. Andrea Dobeș

18.00: Workshop: prezentarea materialelor vizuale – dr. Daniela Popescu (Facultatea de Istorie, Universitatea din București, președinte, Asociația Culturala Istoria din Casa in Casa)

19.00 Expoziție: Imaginile lumii rurale românești din anii ′50 din colecția Fundației Academia Civică (Andreea Dobeș, Ioana Boca)

23 SEPTEMBRIE

Între tradiție și modernizare: Lumea rurală la răscrucile modernității

Moderator: dr. Ionuț Costea

9.00:, Lazăr de la Rusca, mit și istorie în Banatul montan, dr. Ionuț Costea (Facultatea de Istorie și Filosofie, Universitatea Babeș-Bolyai)

10.00: Transformarea spațiului, transformarea sufletului satuluidr. Mihai Maci (Facultatea de Istorie și Relații Internaționale, Universitatea din Oradea)

11.00: Metode tradiționale de soluționare a conflictelor din lumea rurală dr. Cristian Chereji (Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Universitatea Babeș-Bolyai)

16.00 Propaganda la sate dr. Cristina Preutu (Facultatea de Istorie, Universitatea A.I.Cuza, Iași)

17.00: „Gata, neică, cu ţăranii, s-au emancipat…”: reprezentări ale lumii rurale în perioada Ceauşescu, 1965-89”– dr. Dragoș Petrescu (Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București)

18.00: Între tradiţie şi modernitate: transformarea socială a lumii rurale sub comunism       dr.Cristina Petrescu (Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București)

 24 SEPTEMBRIE

Naționalitățile în lumea rurală comunistă

Moderator: dr. Matei Gheboianu

9.00: Maghiarii și transformarea socialistă a tradițiilor lor rurale dr. Tamas Lonhart (Facultatea de Istorie și Filosofie, Universitatea Babeș-Bolyai)

10.00: Germanii și tradițiile lor pierdute în satele Transilvaniei –  dr. Corneliu Pintilescu, dr. Ottmar Trașcă (Institutul de Istorie George Barițiu, Academia Română, Cluj-Napoca)

11.00: Comunitatea romă a satelor în timpul comunismului, dr. Manuela Marin (Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei)

16-19.00 – Workshop: prezentarea materialelor vizuale

19.00: Expoziție: Lumea rurală în caricaturile revistei „Urzica” în anii 1950/1960 (Virgiliu Țârău, Gabriel Zvâncă, Andrei Oltean).

25 SEPTEMBRIE

9.00-12.00:  – Workshop: prezentarea materialelor vizuale

12.30: Concluzii și ceremonia închiderii Școlii de Toamnă

Contributors:

  1. Virgiliu Țârău este profesor laFacultatea de Istorie și Filosofie, Universitatea Babeș-Bolyai, catedra de Istorie Contemporană şi Relaţii Internaţionale. Virgiliu Țârău a fost vicepreşedinte al Colegiului Consiliului Naţional Pentru Studierea Arhivelor Securităţii și este un cunoscut specialist al regimurilor politice din Europa Centrală și de Est în secolul XX, al proceselor electorale și democratizării politice, al regimului comunist în România și al istoriei postbelice fiind autorul a numeroase studii și volume în aceste domenii.
  2. Dorin Dobrincu este cercetător la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din Iași, Academia Română – Filiala Iași. Domeniile principale de interes sunt istoria politică, socială și religioasă a României contemporane, editarea surselor istoriei contemporane și istoria regională, fiind autorul a numeroase studii și volume în aceste domenii. În prezent este și redactor-șef al revistei „Archiva Moldaviae” (din 2009).
  3. Constantin Iordachi este profesor de istorie la Central European University Budapest-Wien, șef al Departamentului de Istorie iar aria de cercetare și predare academică se concentrează în principal pe abordări comparative ale cercetării istorice; totalitarismul și politica de masă; cetățenie și minorități în Europa Centrală și de Sud-Est iar publicațiile sale includ aceste arii.
  4. Călin Goina este lector alFacultatății de Sociologie şi Asistenţă Socială, Departamentul de Sociologie, Universitatea Babeș-Bolyai. Ca sociolog istoric, principalele sale linii de investigație explorează istoria socială a României rurale. Lucrările sale sunt despre cursurile de viață a trei generații succesive într-un sat din Transilvania, despre procesul de colectivizare, despre răspunsurile la invadarea din Cehoslovacia din 1968 și nu numai.
  5. Andrea Dobeș este istoric și cercetător al Muzeului Memorial al Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighetu-Marmației iar aria sa principală de cercetare este a spațiilor penitenciare din România comunistă și particularul Sighet, circumscris perioadei în care aici a funcționat colonia care i-a adăpostit pe foștii demnitari ai României Mari.
  6. Ion Indolean este asistentFacultatea de Teatru și Film, Universitatea Babeș-Bolyai. Din 2012 este colaborator în cadrul echipei Festivalului Internațional de Film Transilvania și editor al revistei AperiTIFF. Membru în echipa Festivalului de Film Comedy Cluj (2012-2014). Debutează ca regizor și scenarist de film cu Discordia.
  7. Benedek József este profesor la Facultatea de Geografie, Departamentul Geografie al liniei maghiare, Universitatea Babeș-Bolyai. Membru al Academiei Maghiare de Știință, Secția Științe Economice și Juridice, Comisia de Știință Regională; membru al Registrului Urbaniștilor din România (geograf-urbanist); reprezentantul României la Regional Studies Association. Distins, între altele, cu premiul CNCSIS “In hoc signo vinces”, pentru rezultatele obţinute în cercetare (2004), și cu Medalia „Lóczy Lajos”, acordată de Societatea Maghiară de Geografie (2010).
  8. Matei Gheboianu este conferențiar al Facultății de Istorie, Universitatea din București și coordonatorul programului de master Istoria Comunismului în România al Facultății de Istorie. Este specialist în istoria contemporană a României in perioada postbelica, al regimului comunist în România și al istoriei postbelice, al rolului presei post-decembriste fiind autorul a numeroase studii și volume în aceste domenii.
  9. Constantin Bărbulescu este conferențiar în cadrul Departamentului de istorie modernă, arhivistică şi etnologie,Facultatea de Istorie și Filosofie, Universitatea Babeș-Bolyai. În 2011 a obţinut încă două titluri de doctor, unul în sociologie (la SNSPA), iar celălalt în antropologie şi etnologie (la Universitatea din Perugia). Multipla sa formaţie se reflectă în articolele şi studiile care au apărut în diverse publicații științifice.
  10. Cristina Preutu este lector în cadrulDepartamentului de Istorie, Facultatea de Istorie, Universitatea A. I. Cuza, Iași iar aria sa de specializare cuprinde istoria contemporană a României in perioada postbelica, regimul comunist în România, practicile instituționale și tehnicile de comunicare și propaganda comunistă în România, reflectate în diverse articole și studii.
  11. Ionuț Costea este profesorFacultatea de Istorie și Filosofie, Universitatea Babeș-Bolyai cu o vastă experiență în cercetarea istorică, în editarea surselor primare, a fondurilor arhivistice şi în elaborarea lucrărilor istoriografice despre Evul Mediu târziu şi epoca modernă timpurie în istoria Transilvaniei. Acesta este și director general adjunct al Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga”.
  12. Christian Chereji este profesor la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca. În 2013 a fost invitat să predea la Universitatea din Dakota de Nord. Din 2005 directorul Centrului pentru Studii de Conflict (CSC) și este, de asemenea, mediator profesionist. A fost autorizat de către Consiliul de Mediere în 2008 și a fost certificat ca mediator internațional de către International Mediation Institute în 2011.
  13. Támas Lőnhart este directorul Departamentului de Istorie în limba maghiară, Facultatea de Istorie și Filosofie, Universitatea Babeș-Bolyai. Este un cunoscut specialist în istoria şi teoriile contemporane ale relaţiilor internaţionale, minorităţi naţionale din Europa centrală şi de est, instaurarea regimurilor comuniste în Europa centrală şi de est, integare europeană, geopolitică şi geostrategie
  14. Ottmar Trașcă este cercetător științific principal dr. la Institutul de Istorie „George Bariţiu”​ al Academiei Române, Cluj-Napoca, iar aria sa de specializare și interesele de cercetare sunt: istoria contemporană, perioada 1933–1968, România în relaţiile internaţionale şi în cel de-Al Doilea Război Mondial, îndeosebi relaţiile româno–germane 1933–1944, relaţiile româno–maghiare şi problema Transilvaniei 1939–1947,regimul comunist în România, colectivizarea agriculturii 1949–1962, servicii secrete (germane, maghiare, britanice) 1933-1945, Holocaustul în România. Este autorul a numeroase studii și articole în publicaţii academice şi volume colective.
  15. Corneliu Pintilescu este cercetător științific la Institutul de Istorie „George Bariţiu”​ al Academiei Române, Cluj-Napoca, iar principalele domenii de cercetare sunt istoria minorităţii germane din România, istoria regimurilor comuniste din Europa de Est, istorie urbană, politici ale memoriei. Este autorul a numeroase studii și articole în publicaţii academice şi volume colective.
  16. Daniela Popescu este președintele Asociației Culturale „Istoria din Casă în Casă” și cadru asociat al Facultății de Istorie, Universitatea din București fiind specializată în domeniul relațiilor internaționale, relațiile româno-turce, studiul minorităților și dinamicile politice interne și externe românești ale perioadei interbelice și primei decade a instaurării regimului comunist în România.
  17. Mihai Maci este lector cadrul Departamentului de Relații Internaționale și Studii Europene al Universității din Oradea. A publicat studii despre gânditori contemporani (Martin Heidegger, Edith Stein, Jan Patočka, Moisey Ostrogorsky sau Zevedei Barbu), probleme ale istoriei recente a lumii românești (secularizarea, memoria Holocaustului și a comunismului), precum și articole pe teme de educație și politică internațională.
  18. Dragoș Petrescu este profesor la Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București, membru titular al Centrului Fundamenta Politica iar vasta sa experiență se reflectă în studii publicate despre dictaturi moderne, comunism şi fascism, justiţia de tranziţie, procesul de reconciliere cu trecutul dictatorial, violenţă politică, terorism internaţional.
  19. Cristina Petrescu este profesor la Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București, membru titular al Centrului Fundamenta Politica iar vasta sa experiență se reflectă în studii publicate despre comunism şi post-comunism, tranziţia spre democraţie, memoria trecutului recent, procesul de asumare a trecutului dictatorial, identităţi naţionale, conflict etnic, drepturi minoritare.
  20. Manuela Marin este istoric și muzeograf IA în cadrulMuzeului Național de Istorie a Transilvaniei și redactor-șef al revistei Acta Musei Napocensis. Historica. Este specializată în istoria contemporană a României, cu precădere regimul comunist în România, cultul personalității, minorități, fiind autoarea a numeroase studii și volume în aceste domenii.

Trackbacks & Pings

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *